Waterniveau vijver verhoogd met hulp van brandweer

donderdag 13 augustus 2020 | Natuur, Nieuws

Door de hete zomerse dagen was de waterstand in de vijver flink gedaald. Omdat hierdoor een ongewenste en gevaarlijke situatie ontstond, is de waterstand, met hulp van de Tilburgse brandweer, weer op niveau gebracht. Door de lage waterstand van de vijver zagen kinderen hun kans om het plateau van de vijver (tegen de hoge vlonder aan) als een soort strandje te gaan gebruiken. Die grond is heel glibberig en daardoor zijn er kindjes uitgegleden en in het water terecht gekomen. Dankzij snel ingrijpen door enkele medewerkers van het T-huis konden ze snel weer op het droge gezet worden en kwamen ze met de schrik (en vol modder) vrij. Het water in het midden van de vijver is behoorlijk diep en daarom gevaarlijk voor kinderen.

Oorzaak van de lage waterstand is de aanhoudende droogte. De waterstand in de vijver wordt op peil gehouden door regenval. Aangezien het water in de vijver ook wordt gebruikt om ‘s nachts het grasveld te beregenen gaat het peil extra snel omlaag.

Twee teams van de vrijwillige Tilburgse brandweer waren gelukkig bereid om snel te helpen meer water in de vijver te krijgen. Er is een waterput in het Spoorpark waarmee de brandweer van grote diepte grondwater kan oppompen. Vanuit deze put wordt het water in een regenput gepompt die in verbinding staat met de vijver. Dankzij deze hulp kunnen we nu weer snel pootjebaden zittend op de vlonder bij het T-huis.

Zwemmen in de vijver is nog altijd verboden, kinderen die graag in het water willen spelen kunnen naar hartelust spetteren op het waterplein of in de waterbeek.

Inmiddels is het waterpeil van de vijver weer hersteld, zie hieronder een foto van vanmorgen.

 

Je eigen stukje Spoorpark?

Word ‘Vriend van het Spoorpark’ en adopteer jouw eigen stukje park!

Vergadering of presentatie?

Huur presentatie- of vergaderruimte in het Spoorpark!

Meer nieuws:

In gesprek met de buurt in ‘Buurten over het Spoorpark’

In gesprek met de buurt in ‘Buurten over het Spoorpark’

'Buurten over het Spoorpark' is een gesprek over de betekenis die het Spoorpark voor de buurt heeft (en omgekeerd) . We gaan eerst terug in de tijd, lang geleden was het terrein onderdeel van een gemeenschappelijk gebied ‘De Schijf’. Er liep een waterloop en er was...

Lees meer
Kleine watersalamander gespot in Spoorpark

Kleine watersalamander gespot in Spoorpark

Afgelopen donderdag is de eerste salamander gespot in het Spoorpark (zie foto boven). De salamander werd gevonden door een afvaardiging van de afdeling communicatie van de gemeente Tilburg. Zij waren op 22 september op teamuitje in het Spoorpark en één van de...

Lees meer