Verwondering en enthousiasme tijdens Slootjesdagen in Spoorpark

dinsdag 21 juni 2022 | Natuur, Water

Net als overal in het land vonden ook in Tilburg de bekende slootjesdagen plaats in het weekend van 12 en 13 juni. Place to be: het Spoorpark, succes verzekerd op warme dagen! En dat werd het! Geïnstalleerd naast het bruggetje aan de westkant met de IVN vlag en een slinger met foto’s van larven/nimfen en imago’s van de waterdiertjes trok het alle aandacht. Met schepnetjes en emmertjes maar ook spontaan kwamen kinderen en ouders erop af.

Vol enthousiasme en zonder angst voor ‘enge’ beestjes stapten de jonge (en oudere) ‘Freeken’ het water in op zoek naar…?… Hele scheppen modder en kleine spartelende, springende beestjes werden opgeschept en over gebracht in witte bakken waar het verder bekeken en gedetermineerd kon worden.

De vangsten: Haften, duikerwantsen, bootsmannetjes, nimfen van libellen en waterjuffers, rattestaarten, waterkevers, bloedzuigers en kikkervisjes en vissen (heel veel vetjes).

Onze verhalen over het leven van de waterdiertjes en hun ontwikkeling van jonge larve/nimf tot volwassen dier maakten pas echt veel indruk toen we via de fotoslinger lieten zien welke transformaties de diertjes ondergaan. (Gemaakt door een van de NGO groepen voor de Educatieve Eindopdracht). ‘Dat zo’n larve na 2 jaar zo’n mooie libel wordt. Kijk daar vliegt er een!’.
Die verwondering, daar doen we het toch voor!?

De deelnemers hebben een mooie beleving gehad, kijken met andere ogen naar die krioelende beestjes in het water en komen wellicht volgend jaar terug voor de slootjesdagen 2023.
Ingrid van Dijk

Meer nieuws:

Nieuwe beplanting mogelijk door milde temperatuur

Nieuwe beplanting mogelijk door milde temperatuur

Hoewel het de laatste dagen wel wat frisser is, was het najaar tot nu behoorlijk zacht. Wie herinnert zich de tijd niet dat we al vanaf oktober de dikke winterjas, muts en handschoenen uit de kast haalden? Niks van dit alles dit jaar. Het was regelmatig zelfs heerlijk...

Lees meer
De Wintertuin wordt driedaags winterdorp

De Wintertuin wordt driedaags winterdorp

Van vrijdag 16 t/m zondag 18 december kun je 'De Wintertuin’ bezoeken in het Spoorpark. De Wintertuin is een volledig gethematiseerd winterdorp met dagelijks een breed scala aan activiteiten, diverse kerstkramen en optredens van o.a. Tino Martin, Brace, Team Disco...

Lees meer
Sinterklaas in het Spoorpark

Sinterklaas in het Spoorpark

Hij komt, hij komt….. De lieve goede Sint komt deze maand maar liefst twee keer op bezoek in het Spoorpark! Op zondag 13 én zondag 20 november komt de Goedheiligman met zijn pieten naar het park. Op zondag 13 november komt de kindervriend rond 12.00 uur met de boot...

Lees meer